Fisk

    Konservator JS Gers 3a SM

Fisk går utmärkt att antingen skinnmontera eller gjuta av.

Vissa arter är omöjliga att få fjällen att sitta kvar på så dem gjuter man av men gädda, lax, öring, abborre och gös går utmärkt att skinnmontera även om man ibland föredrar avgjutning.

Jag är auktoriserad på fisk av Sveriges Zoologiska Konservatorer SZK och har undervisats av bl.a. Sveriges skickligaste fiskkonservator och en av Amerikas duktigaste. Jag gjorde min första fisk 1984.

Jag placerade mig 3a i fiskklassen vid SM 2006 och vann fiskklassen vid SM 2013.

 

Metoder

Det är först nu på senare år som sportfiskarna har insett hur oerhört dekorativt det är med fiskmontage på väggen. Med dagens moderna tekniker kan jag göra en anatomiskt korrekt fisk med de rätta färgerna till dig.

Vissa arter går inte att skinnmontera och då väljer man att gjuta av dem men de allra flesta går utmärkt att göra med det riktiga skinnet.

Efter att ha tagit fotografier och mått så flås fisken, oftast med ett snitt på "baksidan". Skinnet, fenspolarna och huvudet görs rent, avfettas med naturavfettning och garvas. Efter att konstkroppen har skurits i polyuretan eller styrofoam så limmas skinnet fast vid kroppen och fenorna spänns ut. När fisken har torkat sätts ögon av hög kvalité i och en del retuschering av intorkade och skadade partier görs. På feta laxfiskar är man tvungen att ersätta hela övre delen av huvudet med en plastlera eller helt enkelt använda en avgjutning. Fiskarna spraymålas med färger avsedda för fiskmålning och lackas med en blank skyddslack.

 

Fisk kan monteras:

  • i en härlig svängd form
  • med öppen mun
  • på en vattenslipad rot för vägghängning eller hylla
  • med bäckbotten och växter
  • under en vattenyta
  • jagandes eller med ett byte
  • ensidigt målad för väggmontage
  • dubbelsidigt målad för hyllmontage
  • m.m.

 

Omhändertagande

Öppna aldrig fisken om den skall monteras, det gör det krångligare och dyrare. Det allra bästa är om du först lägger fisken i en tät plastpåse och sen på ett hårt underlag som skyddar fenorna från att brytas. Frys fisken snarast.