Foton kommer småningom...

 

Instruktion till Dig som skall tillvarata större däggdjur för montering

 

Kylning av djuret

Djuret skall placeras så att det snabbt avkyls. Placera gärna djuret på pall så kyla kommer åt runt om annars bör stora djur och djur i vinterpäls vändas efter några timmar

Lägg inte två varma djur på varandra.

Är djuret avlivat med bedövningspil el. liknande där djuret blir rädd innan det dör, är ovanstående extra viktigt.

 

Lagring av djuret

När djuret är helt avkylt, placeras det i tät lite tjockare plastpåse. Förslut ordentligt och märk påsen på utsidan. Skadas påsen skall den bytas ut.

Var noga med dokumentationen av djuret.

 

Flå ett större däggdjur för montering

Börja med att ta mått:

Med ett skjutmått mäts avståndet mellan främre ögonvrån – nosspetsen

Om tillräckligt stort skjutmått eller kalipper finns så mäts skallens längd från bakersta knölen på skallen – nosspetsen. Annars får måttet tas med måttband.

Med måttband mäts längden från nosspetsen till svansroten

Mät omkretsen av buken, bröstet och halsen när djuret är flått.

 

 

Lägg ett rakt, icke hackigt snitt från en bit ovanför svansroten till en bit framför skuldrorna.

Lägg ett snitt från mitt i baktassen och låt det fortsätta till hasen.

Lägg ett snitt från mitt i framtassen till insidan av översta trampdynan som sitter på handloven.

Flå från ryggsnittet så att du kommer åt bakbenen. Är djuret för styvt måste du kanske kapa bakbenen i knäna. Flå ut benet. Beroende av art, ålder och hur kallt djuret är så går det att dra av en del av skinnet från benen.

Du skall flå ända ner till sista leden på varje tå och en pyttebit till. Man har hjälp av t.ex. en skruvmejsel som man för in mellan varje tå så att man kan dra den neråt så skinnet dras neråt mot tårna.

Det bästa är att låta konservatorn få med hela foten och flå ut den själv.

När båda bakbenen är flådda så fortsätt mot anus och svansen. Konservatorn vill ha med hela anus och genitalierna. Var rädd om dem. Flå en bit ut på svansen. Det är svårt att snitta och flå en svans snyggt. Långa svansar bör dras ur om det går. Placera den flådda svansroten i en klyka.( Se bilden. Sågas lätt ut ur ply-wood, bräda… ) så att svansen är på ena sidan och kroppen på den andra och dra för kung o fosterland tills svansen dras ur skinnet. Det är viktigt att du ser till så att skinnet inte kläms i klykan.

 Om Du inte kan flå ut hela frambenen utan att ta av dem så kapa dem i bogleden det är lättast. När du drar skinnet på framfötterna så tänk på tummen så Du inte drar sönder skinnet där. 

När Du kommer till öronen så skär nära huvudet så att så mycket som möjligt av örat sparas i skinnet. Var mycket försiktig vid ögonen. Skär så nära ögat som möjligt så minskar risken för att du skall skära sönder skinnet runt ögat.

Se till var Du har mungiporna när Du flår vidare. Konservatorn vill ha en hel del av skinnet på insidan läpparna, därför skall du skära av läppskinnet nära tänderna.

Flå fram i nosen ordentligt men ta av nosen en bit in mot kraniet så det blir en del brosk med i skinnet. Inte för mycket om det skall saltas.

Det absolut bästa är att låta konservatorn flå huvudet.

Ytterligare mått som skall tas:

Omkretsen mitt på halsen och omkretsen på buken

Måtten förvaras i plastmapp/påse med skinnet eller på annat säkert sätt.

Skinnet viks/rullas ihop med pälssidan utåt om det skall lagras längre tid annars med köttsidan utåt och  fryses i tät, kraftig plastpåse som hålls intakt.

 

Om skinnet skall saltas

Se till att fettet i ALLA trampdynor har avlägsnats så gott Du kan. (Oftast 5 på vardera bakfot och 7 på framfötterna.)

Skall skinnet saltas så måste du sedan öppna svansen med ett rakt, icke hackigt snitt på undersidan.

Läppskinnet skall klyvas med vass kniv. Observera att det är lätt att skära på fel ställe.

Öronen måste klyvas. Man flår ut örat på utsidan örat ända ut till spetsen. Konservatorn vill INTE ha hål i öronen. När Du flått klart är örat vrängt, lämna det så.

 

Gnid in saltet och täck skinnet VÄL. Se till att kanterna inte har rullat in sig utan att saltet kommer åt överallt. Salt runtom öronen, in ordentligt i alla tassar, in i nosen, mellan läppskinnet, inne i alla veck. Svanshåren tas åt sidan innan saltet läggs på. Skall du vara säker så ta bort saltet dan därpå och gör om proceduren så du vet att du fått salt överallt. Efter tre dygn kan skinnet skickas till skinnberedare.