Fåglar                      

            Konservator JS korphuvud

Fler foton av fåglar här

 Jag är auktoriserad inom området fåglar av Sveriges Zoologiska Konservatorer - SZK och har 41 års erfarenhet av fågelmontering. Jag har flera 1a-priser vid SM, NM och VM på fågel, bl.a. för korpen ovan.

 

Metoder

Fåglarna rensas väl från kött och fett och skyddas från framtida insektangrepp.  Enbart korrekta ögon med hög kvalitet används. Alla nakna partier som förlorar sin naturliga färg, återfärgas och intorkningar förhindras. Konstkroppen utarbetas  individuellt.

Skulle det visa sig att slutresultatet påverkas negativt p.g.a. att fågeln är i en  ogynnsam ruggning, sönderskjuten eller mycket illa påkörd, kontaktar jag dig för att höra om du fortfarande är intresserad, innan jag fortsätter monteringsarbetet.

 

 Fåglar kan monteras:

¤  på gren, rot eller konstgjord sten för vägghängning eller hylla

¤  i glasmonter med eller utan vegetation

¤  flygande hängande från tak eller mot rot, gren eller platta hängande på vägg

¤  med byte, t.ex. en småfågel eller en sork. Jag har lite att välja på i lager.

¤  i par eller grupp. Det blir mycket dekorativt med två eller fler ihop.

¤  i ett litet diorama med vegetation, sten, rötter, insekter m.m. - här finns inga begränsningar

Omhändertagande

Det optimala är om du kan stoppa en bomullstuss i svalget för att stoppa kroppsvätskor från att kladda ner fjädrarna eller linda in huvudet i hushållspapper. Om halsen är lång så vik in den utmed kroppen, fäll ihop vingarna och benen så inget spretar och frys snarast möjligt i en tät plastpåse. Se till så att stjärt- eller vingpennorna inte böjs p.g.a. påsen. Är det en liten fågel är det optimalt att lägga påsen med fågeln i en ask eller burk. Nyskjutna djur skall man låta svalna snabbt. De får inte bäras hem i t.ex. ryggsäck. Häng dem inte i ett snöre i halsen. Orre och tjäder är inte lämpliga att låta monteras i början av jaktsäsongen eftersom de då ruggar kraftigt.


Om du måste skicka fågeln per post:

Packa den väl i en kartong med isolerande material (ihopskrynklat tidningspapper, bubbelplast, frigolit...) Se till att materialet fyller kartongen så inte fågeln skakar ut till en kant under transporten.  Är det en enstaka mindre fågel bör du skicka med en kylklamp eller PET-flaska med is. Lägg kylklampen nära fågeln.

Skicka fågeln som "Företagspaket 16.00" och fråga ditt postkontor vilken tid de sänder sina företagspaket. Lämna det helst precis innan men se till att de inte blir liggande över natten.

Ring oss före för att fråga om någon kan ta emot paketen och meddela efter att det är gjort!